Kız çocuklarının GSS durumu



En çok sorulan soru evlenmiş boşanmış (dul )  eşi vefat etmiş ve eşinden sosyal güvencesi olmayan   yahut bekar , ayrıca yaşı 18 20 veya 25 yaşın üzerinde olan kız çocuklarının Genel sağlık sigortası durumu anne veya babanın sağlık güvencesinden yararlanıp yararlanmayacağı test yaptırıp yaptıramayacağı durumudur.

Konunun özü şudur. 5510 sayılı kanun 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe girdi.Denildiki bu tarihten sonra kız çocukları 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurduktan sonra anne veya babası üzerinden sağlık yardımı alamayacak  (18 yaşına kadar tüm çocuklar GSS li sayılıyor). Eski kanunda kızlar evleninceye kadar yada işe girinceye kadar   babanın ve annenin üzerinden yaş şartı aranmaksızın sağlık yardımı alabiliyorlardı .Bunlar  bir anda sağlık yardımı alamamya başladı . Sonra 6111 sayılı Kanunla denildiki 01.10.2008 tarihine kadar 18 yaşını doldurmuş ve daha üstü yaşlarda bulunan kızlara kazanılmış hak olduğundan  bu hakkı geri verelim ama 18 yaşını doldurmamış olanlar 01.10.2008 den sonra dolduracak olanlar yeni kanuna tabi olsun artık yukarda belirtilen eğitim yaş şartları hariç  yararlanamasın.

şimdi 01.10.2008 tarihine kadar 18 yaşını doldurmuş olanlar eğer anne ve babanın sosyal güvencesi varsa bunlar  üzerinden GSS li olacak ve test yaptırmayacak

Eğer anlamadıysanız doğum tarihinize bakın 30.09.1990 tarihinden önce doğmuş iseniz dul kalsanız yada evlenmemiş iseniz anne ve babanın sosyal güvencesi varsa bunların üzerinden gss li olacaksanız test yaptırmayacaksınız anneniz veya babanız bakmakla yükümlü olacak .Durumu sgk ya bildireceksiniz sağlık aktivasyon yaptıracaksınız.30.09.1990 ve sonrası doğmuş iseniz artık bu hakdan yararlanamayacaksınız


Bu nerde yazıyor mevzuatı ne derseniz ; 5510 geçici madde 12 de  Ek cümle: 13/2/2011-6111/49 md.) Kız çocuklarının durum değişikliklerinin ortadan kalkması halinde, bu kişiler tekrar ilgili kanunlarına göre bakmakla yükümlü olunan kişi sayılır.

 

20 yorum:

  1. babam emekli yaşım 19 okumuyorum gelir tespiti yaptırmamıza gerek var mı?
    evet

    YanıtlaSil
  2. benim babam emekli 20 yaşındayım kızım
    genel sağlık sigortasına kayıt olmam gerekiyormu
    okumuyorum
    çalışmıyorum

    evet

    YanıtlaSil
  3. 27/09/1991 dogumluyum açık ögretimden okuyorum çalışmıyorum gelir tespiti yapmak zorunda mıyım ?
    hayır

    YanıtlaSil
  4. Babam ben ben dogdugumda vefat etmiş.
    Annem 10 yaşımdayken
    İkisininde sosyal güvencesi yok. Ben bekarım gss yaptırmam gerekiyormu.

    Bir de bu durumda olanlar için devletin verdigi bir maaş var mı ?

    YanıtlaSil
  5. bilgilendirmeleriniz için teşşekürler.

    YanıtlaSil
  6. ben 30 yasında dul bir bayanım çalışmıyorum babam emekli sandığından emekli babamın sağlık sigortasından yararlanıyorum gelir saglık sigoartası yaptırmak zorundamıyım yada gelir testi yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
  7. merhabalar 20 yaşındayım okuyorum ve part time olarak çalışıyorum babamın sağlık sigortasından yararlanmam mümkün mü?

    YanıtlaSil
  8. 27.08.1992 doğumluyum. Babam emekli. Liseden mezun olduktan sonra üniversiteye yerleşene kadar 3 aylık bir zaman geçti. O 3 ay boyunca sigortalı bir işe girmedim,babamın sigortası o sürede içinde de benim için geçerli miydi?

    YanıtlaSil
  9. merhaba.benim bir sorum olacak.ben 20 yaşındayım 1992doğumluyum. ve üniversite öğrencisiyim.şu an babamın üzrine sigortalıyım.2gün önce sigortalı olarak işe başladım.bu yüzden babamın sigortası üzerinden düştüm.işten ayrıldığım zaman yine babamın üzerine geçebilecek miyim?
    üniversitede okuduğunuz sürece evet

    YanıtlaSil
  10. ben 20.10.1993 doğumluyum eve bir kağıt geldi sgk dan genel saglık sigortasıymış her ay 106 lira ödemem gerekıyormus ben gelır testı yaptırmalımıyım gelir testı yaptırırsam bu para düşermi acaba çünkü benim heray bu kadar parayı ödeyecek durumum yokta öyüzden soruyorum. babam bağkur çalışanı bu sene üniversiteye hazırlanıyorum seneye üniversite okumaya balarsam bu parayı ödeyecekmıyım hala bırde

    YanıtlaSil
  11. 1986 doğumlu kız kardeşimin daha önceden SSK sı vardı. Şu an çalışmıyor ve bekar. Babamın Bağkur'u dolayısıyla sağlık sigortasından yararlanabilir mi?
    evet 30.09.1990 öncesi doğumlu olduğu için yararlanabilir

    YanıtlaSil
  12. Merhaba.1985 doğumluyum, öğrenciyim. Daha önce anne babamın üzerinden sağlık yardımı almadım. Herhangi bir kurumda çalışmıyorum. GSS kaydımı yaptırdım 392 lira borç görünüyor ama ödeyemiyorum. Babam birkaç ay önce emekli oldu. Acaba sosyal güvenlik kurumuna gidip gss kaydımı dondurup, babamın üzerinden sağlık yardımı almaya başlayabilir miyim?

    YanıtlaSil
  13. 19 yaşındayım ve üniversite öğrencisiyim.Sigortayı babamdan yararlanabiliyorum okuduğum için fakat GSS'e 390 lira borcum olduğu gözüküyor. Ne yapmam lazım? Bu borcu ödemek zorunda mıyım?

    YanıtlaSil
  14. 03/06/1992 BEN AÇIKÖĞRETİMDE OKUYORUM BU SENE STAJIM BAŞLADI ARTI ÇALIŞTIĞIM BİR YER VAR 3 GÜN STAJA 3 GÜN İŞİME DEVAM EDİYORUM BU DURUMDA GELİR TESPİTİ YAPTIRMAK ZORUNDAMIYIM..
    ACİL CEVAP BEKLİYORUM BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ..

    YanıtlaSil
  15. iyi akşamlar 1989 doğumluyum.babamın ssksından faydalanıyodum.simdi düşmus oldunu söyledıer neden acaba

    YanıtlaSil
  16. 1992 doğumluyum.açık öğretım okuyorum 25 yasına kadar babamın sıgortasından yararlanabılıyormuyum

    YanıtlaSil
  17. tülün kuruçay21 Kasım 2012 02:40

    ben 43 yaşındayım boşandım iki kızım var 11 ve 8 yaşında velayetleri bende babalarının sigortası yok ben sigartalı çalışıyordum işten ayrıldım babamın sigaortasından aylık alıyorum benım çocuklar için gelir tesbiti yaptırmam lazımmı? çocuklarım sağlık yardımı alabılırmi
    çocuklar için gerek yok

    YanıtlaSil
  18. anne ve babmdan ayrı ikamet edıyorum. gelir testi yptmk zorundamıyım?ayrıca gelir testi yptırınce sgk ya olan borcumda azalma olurmu?

    YanıtlaSil
  19. gelir tespitinde borcu odemez isek ne olur?

    YanıtlaSil