sorun kaçırmamı yoksa kaçınmamı



SGK ve Maliye , mevzuatını uygulamasını denetimini sürekli kaçırmanın engellenmesi üzerine kurmaktadır. Prim kaçağını sigortasız çalışmayı engelleme veya vergi kaçağın engelleme  üzerine politikalar üretilmektedir.Fakat ülkenin asıl sorunu kaçınmadır. Kaçınmanın verdiği zarar kaçırmadan kat ve kat fazladır.


Diyeceksinizki nedir bu kaçınma . Bir örnekle açıklayalım. Sermayesi olan bir kişi var iş kuracak . Bakıyorki sgk ya başvur burada ssk ve bağkur işlemlerini yap,  Çalışma Bakanlığına baivur İşkura başvur bir çok bürokratik işlem var . Maliyeye başvur Sanayi Ticaret Bakanlığına başvur daha bir çok Kamu Kuruluşuna başvur  o belgeyi al bu belgeyi getir.Al getir ver derken bir de çalışma esnasında fazlasıyla işlem var .Bürokratik engeller fazlasıyla var . Mevzuatı bilmemek mazeret sayılmaz evet sayılmazda her mevzuatı bilip uygulamak oldukca zor . Eksikliklerde  idari yaptırımlar ve para cezaları var . Başta söylediğimiz o parası olan şahıs diyorki ne iş kuracağım ağrımaz başımı ağrıtacağım paramla rezil olacağım .Hal böyle olunca girişimden vaz geçiyor Yapmak istediği işi yapmıyor yatırımları iptal ediyor. İşte bu kaçınmadır. Dolayısıyla üretim olmuyor istihdam olmuyor vergi gelmiyor.


Çözüm nasıl olmalı . Yatırımcı verecek bir belge dolduracak  bir forum ve başvuruya ortak bir kamu kuruluşuna yapacak dolayısyla tüm Kamu kurumlarına  bu belge dağılacak.Her yere başvurmuş sayılacak .Yine beyanname benzeri bir belge alınacak tüm kuruluşlara beyan yapılmış olacak . Mevzuat biraz sadeleştirilecek .Özendirici ve yatırım yapmayı destekleyecek politikalar üretilecek .


Birde şu oranlar meselesi var .skg prim oranları ve vergi oranları vb oranlar. oranları artırdıkca her zaman hasılatı artıramazsınız. Örneğin kayıt dışı istihdam bir türlü engellenemiyor . Kayıt dışı çalıştırılanların yükü çalışana  istihdam edenlere ve devlete paylaştırılıyor. Sosyal Güvenlik bir türlü tabana yayılamıyor.Ne kadar denetim yaparsanız yapın durum değişmiyor. Oranlar düşürülmedikce engellemek oldukca zor. Denilebilirki ne yapalım devlet emekli maaşı sağlık ve diğer yardımları karşılamak için yüksek oranlara ihtiyacı var. Bu ülkede herkes bir şekilde sağlık yardımlarından yararlanıyor. Kendisi eşi anne babası veya çocuğu üzerinden sağlık yardımları alınıyor. Emekli maaşına gelince yine bir çok kişi kendi emekli olanların haricinde eşinden babasından anasından bir şekilde maaş alıyor. Emeklilik primi doldurulduğunda başlıyor kayıt dışı çalışmaya . SGK prim oranları düşsün hasılat da artacaktır. İşçi emeklilik için gereken primi doldurduğunda işverenle anlaşıyor sgk primi ve vergi ye gidecek parayı paylaşıyorlar .daha yüzlerce örnek verilebilir


her neyse kaçırma da yine bir istihdam ve üretim var kaçınmada o da yok. Kaçınmayı engelleyici politikalar izlenmeli ki üretim olsun tüketim olsun istihdam artsın

1 yorum:

  1. Merhaba Sn Yetkililer, Yurtdisinda bir firmada calismakdayim, her ay maasimizdan %5 oraninda saglik sigortasi adi altinda kesinti yapilmaktadir, yalniz Turkiyede su anda saglik sigortasi 30 tl olduguna gore bizlerden cok yuksek rakamlar kesilmektedir, bunun yasalligi nedir? yapilan kesintileri nasil minimum duzeye dusurebiriz, buna hakkimiz varmi??

    Saygilarimla

    YanıtlaSil